Генерален Сервис На клими

Редовен Генерален Сервис На клими

Редовната годишна услуга за климатизација треба да се прави најмалку еднаш годишно, првенствено за вашето здравје и за работата на вашиот клима уред. Многу луѓе мислат дека внатрешната единица на климатизерот е вистинска почва за бактерии и се друго што не функционира. Тие прават многу грешки затоа што ако климатизерот се користи правилно и одржува на време. Корисник и секако услугата за климатизација, нема шанси. Бактерии или што било друго што може да ве загрози вас и вашето здравје. Кога ја правите вистинската услуга, посебно внимание се посветува на внатрешната единица за климатизација. Бидејќи вие сте само во директен контакт со неа, така што нашата услуга расклопува и чисти секој дел. Ние го третираме миењето на саќето на климатизерот (испарувачи). Со течноста специјализирана за клима уреди која исто така чисти и дезинфицир. Прилично голем процент на асепсол во себе.

 

Важна забелешка

Секоја година, се зголемува бројот на лажни услуги што не прават вистинска услуга. Тие само ги перат филтрите и ништо друго.

Ние правиме комплетна услуга, вистинска услуга, а не услуга од 999денари само миење на филтерот и ништо друго. Можете сами да го направите тоа. Ние ја правиме вистинската услуга. Целосно расклопување на внатрешната единица, чистење на турбината, када за одвод на кондензат, саќе од испарувач … Проверка и Дополна на фреон доколку е потребно Правилно уредена услуга

 

Процес на хемиско чистење

Нашите сервисери вршат целосно чистење и на внатрешни и на надворешни единици, проверка на фреон,и  дополна на фреон (доколку е потребно), проверка на инсталацијата, тестирање и ставање во функција на климатизерот за новата сезона, што вклучува:

 1. Отворање на внатрешна единица (целосно расклопување)
 2. Чистење и дезинфекција на саќе (испарувачи)
 3. Миење на садот за одвод на кондензат
 4. Чистење на турбини без отстранување
 5. Перење филтер
 6. Миење или бришење на капакот, маската и сите други пластични делови од клима уредот
 7. Фреонска проверка (дополнете ако е потребно)
 8. Контрола на климата

 

Чистењето го правиме со специјална течност, која исто така го чисти и дезинфицира и освежува вашиот клима уред. Надворешната единица не се расклопува целосно бидејќи во 90 проценти од случаите нема потреба од тоа. Често е невозможно да се направи тоа на лице место без целосно расклопување на надворешната единица. Се чисти на лице место доколку е потребно, се мие или дува надвор доколку е потребно. Фреонот се мери на надворешната единица и, доколку е потребно, се надополнува. Сите помали дефекти околу инсталацијата се вклучени во цената на услугата. Што значи дека ако пократкиот дел од изолацијата треба да се замени. Исто така може и цревото да се врати во олукот или на надворешната единица. Повторно да се закачи на клима уредот, сите ова е вклучено во цената. На крајот на сервисот, тестирањето и пуштањето во работа на клима уредот е задолжително. Нашите мајстори се многу педантни и се  е направено со многу практикувана техника.

Мала лекција зошто треба да правите редовна годишна услуга, предупредување за чистење. По долготрајна употреба на клима уредот. Дури и откако клима уредот ќе престане, т.е. Неискористување, филтрите внатре се валкаат и се валкаат со наслаги од прашина, грини, бактерии и сл. Функцијата за предупредување за чистење автоматски ви сигнализира да ги исчистите филтрите кога ќе се извалкаат. Плазма филтер – Минувајќи низ високонапонско поле од честички од прашина од 5kV. Непријатните мириси и вируси се јонизираат со позитивен електричен полнеж кој при минување низ разменувачот. Тој е наполнет со електро -негативен полнеж, се лепи за сечилата на разменувачот на кои се кондензира водата од воздухот и целата нечистотија се исцеди одводот на кондензатот. Јонизатор – може да создаде повеќе од 1.000.000 / см3 анјони, што може да ја стимулира циркулацијата на крвта,
Нанометарскиот катализатор може да ја врати својата дезодорирачка функција само со изложување на сончева светлина. Нано сребрен филтер – Нано сребрениот филтер може да го уништи клеточниот слој на бактерии или силно да ја апсорбира SH групата на протеини во бактерии, стапката на уништување од 99%. Био филтер – Био филтерот има висока каталитичка моќ. Која може да открие и неутрализира мириси, вируси, формалдехид и други хемиски гасови. Филтерот за прашина е традиционален филтер што може да ги запре повеќето мали честички прашина и лесно се мие и чисти.

 

Обврски на корисниците

Она што зависи од вас да спречите формирање на бактерии е да го измиете филтерот за климатизација, што е направено во речиси 95 проценти од климатизацијата на ист начин. Едноставно отворете го предниот капак на климатизацијата, малку подигнете го филтерот од држачот и нежно повлечете го кон себе.

Обично имаат два филтри, па затоа се поделени на средината на климатизерот по висина на уредот. Иако на, да речеме, некои модели, климатизерот е едноделен филтер по целата должина на климатизерот.

Кога ќе ги отстраните филтрите во када или туш со млака вода, воопшто не ги варете, бидејќи филтрите се пластични. Многу тенки и чувствителни за да не се деформираат, измијте ги доколку е потребно со течен детергент. Мозете со течен сапун или слично. После тоа, исушете ги филтрите и вратете ги во клима уредот, и тој е подготвен за работа. Се препорачува да се мие филтерот на секои 2 недели. Во зависност од тоа колку работи и од околината во која се наоѓа.

Зошто да правите генерален сервис на вашите клими

Загадувањето на климатизерот се јавува поради самиот принцип на неговата работа. Кој е ист принцип во сите клими и не може да биде различен. Тоа е дека воздухот од неговата горна страна влече воздух од просторијата преку решетките на пластиката куќиште потоа преку филтри потоа преку саќе). Преку турбина која влегува и ја испушта низ долниот отвор во климатизерот веќе оладен или загреан во зависност од режимот на работа. Во текот на овој циклус на циркулација на воздухот, целата нечистотија, чад од тутун, испарувања од кујната и слично се задржуваат прво на филтрите, а подоцна и по редоследот на степенот на премин. Сето ова не е страшно ако услугата се прави барем еднаш годишно и се е убаво средено и исчистено. Проблемот настанува кога клима уредот не се сервисира неколку години, со што сме се сретнале x пати.

ПРЕДНОСТИ НА РЕДОВНА ОДРЖУВАЕ НА КЛИМА :

 1. ГАРАНЦИЈА – можност за продолжување до 5 години
 2. ЗДРАВЈЕ – го намалува ризикот од чести настинки, алергии, астма
 3. ХИГИЕНА – без непријатни мириси и капе вода -кондензат
 4. ЕКОНОМИЈА – до 30% помала потрошувачка на електрична енергија
 5. ФУНКЦИОНАЛНОСТ – многу повисоки перформанси и подолг работен век на климатизерите
Мала / годишна услуга за климатизација  се врши еднаш годишно, а понекогаш и двапати, во зависност од тоа колку се користи и каква е микро-климата на таа локација. Тоа се обично помали деловни простории како што се фризери, продавници, месари, пекари, салони за убавина, стоматолошки ординации, аптеки  и слично.
Услугата обично се изведува во пролет или есен . Таквата услуга трае од 30 до 45 минути и вклучува проверка на температурата на внесување и издувни гасови на внатрешната единица. Притисокот на гасот во циклусот на ладење и циклусот на греење.
Ова е многу важен дел од услугата и само ако параметрите се нормални. Може да се пристапи кон чистење на климатизерот. Голем број сервисери не го изведуваат овој тест на соодветен начин, што остава можност за голем дефект подоцна. Ако параметрите се неточни, мора да се дијагностицира видот и степенот на дефект, односно дефект на климатизерот. Во овој случај, нема смисла да се чисти и дезинфицира уредот додека не се отстрани дефектот. Доколку е потребно, уредот се полни со гас.
Ако недостасува повеќе гас  (што се одредува со контрола на притисокот), тогаш е јасно дека станува збор за дефект на климатизерот, односно дека приклучоците не се добро поврзани или има блокада внатре во системот или вентилите се неисправни и слично Ако апаратот работи нормално, клима уредот може да се исчисти.
Прво, капакот на маската на внатрешната единица се отстранува и филтрите се отстрануваат. Потоа се отстранува маската, односно панелот на внатрешната единица. Се мие и дезинфицира со професионални средства, а потоа се исплакнува со вода. Решетките на разменувачот на внатрешната единица потоа се чистат со средство за одмастување и четка. Додека механички нечистотијата се собира на површината на летвите на разменувачот. Се  исплакнува со вода, што исто така го проверува протокот на кондензат од внатрешната единица. Разменувачот на топлина потоа се  дезинфицира со средство за дезинфекција доколку е потребно .
После тоа, внатрешната единица се склопува  комплетира овој процес и останува само да им се даде на клиентите потребните упатства и предлози за тоа како да го користат и одржуваат климатизерот.
Оваа постапка ја зголемува цената на голема услуга. Животниот век на климатизерот што се сервисира на овој начин може да се продолжи и до 10 години. Бидејќи најголемата причина за дефекти и губење на климатизерите е нередовната и несоодветна услуга. Не ја потценувајте нечистотијата на вашиот клима уред бидејќи многу брзо ќе доведе до прегревање и горење на компресорот.И да не зборуваме за влијанието врз вашето здравје!.

 

Ваш Санико За Редовен Генерален Сервис На клими

Следете не на Фејзбук и Инстаграм:

 

www.sanikomk.business.site