Монтажа Демонтажа на Клими

Монтажа Демонтажа на Клими

ЧЕКОРИ НА МОНТАЖА ДЕМОНТАЖА НА КЛИМИ УРЕДИ:

Накратко инсталирање на климатизација

Повеќето дефекти на климатизерот се јавуваат поради несоодветна инсталација. И што е најлошо, во тој случај гаранцијата не е валидна. Причините за неуспесите можат да бидат различни – непрофесионални и бескрупулозни занаетчии. Компании што штедат на материјали, незнаење на правилата и недоволно искуство во оваа област.

Се разбира, најдобро е да се спречат такви ситуации. Најлесно е да се запознаете со процесот на инсталација, барем до одреден степен.

 

Проверка и подготовка

Еден добар мајстор прво ќе провери дали сите делови од надворешната и внатрешната единица се таму. Дали се е во ред со вашата домашна инсталација. Со нив ќе имаат свои алатки, квалитетни материјали и опрема. Една од причините што производителите на климатизери ја признаваат гаранцијата само за климатизери. Инсталирани од овластени сервиси е тоа што овластените даватели на услуги имаат специјализирана и прецизна алатка за соодветна инсталација.

 

Одредување на локацијата на надворешната и внатрешната единица

Клиентите, се разбира, можат да изразат желба каде што би сакале или каде што мислат дека треба да стои нивниот клима уред. Меѓутоа, покрај местата предвидени за инсталација. Постојат голем број фактори кои влијаат каде е најдобро да се постави клима уредот и затоа искуството и знаењето на мајсторот се од големо значење.

На пример, климатизерот може да виси од таванот најмалку 10 см од него, но надворешната единица мора да биде на отворен простор и подалеку од ѕидот. Клима уредот треба да се стави во најголемата просторија. Најмалку 3 метри подалеку од било каква пречка (ѕидот, плакар, врата), цревото за кондензат мора да има постојан пад итн. Заедно, сигурно ќе дојдете до задоволително решение за двете страни.

 

Чекори за инсталација

Прво монтирани ДРЖАЧИ НАДВОРЕШНИ . Професионален и квалификуван мајстор треба да ги инсталира потпорите со помош Либела-Васервага ниво. Тоа е единствениот начин да бидете сигурни дека климата ќе стои 100% во право.

Следниот чекор е дупчење дупки во надворешниот ѕид за проток на инсталации. Дупчењето мора да се направи прецизно, со соодветна Бургија и под соодветен агол. За да нема проблеми со работата на климатизерот подоцна.

Дупчењето е проследено со инсталација . Прво, се поставуваат цевките низ кои ќе помине фреонот. Осигурајте се дека мајсторот користи само бакарни цевки со соодветен дијаметар за вашиот клима уред. Ако не, клима уредот или нема да работи правилно или брзо ќе се расипе. Цевките треба да бидат добро изолирани, а покрај нив, инсталацијата за климатизација треба да содржи кабел за напојување и ребресто црево за кондензат .

Инсталацијата на цевката може да се поврзе со внатрешната единица на два начина, со перловање и заварување. Додека начинот на поврзување со надворешната единица е само еден, Пертловање со колендри

Кабелот за напојување треба да биде 3 x1,5 или 5 × 1,5, се зависност од климата а цревото за кондензат 16 mm во дијаметар .

Поврзувањето на цевката со надворешната или внатрешната единица на клима уредот е најделикатниот чекор во инсталирањето на климатизерот. Ако се направи непрофесионално, цевката може да се оштети и климатизерот нема да работи правилно.

Кога се ќе дојде на свое место и мајсторот ги стави двете единици на потпорите, време е да се вакуумира . Тоа е процес на вадење воздух и влага од уредот. Може да се направи со вакуумска пумпа или обичен компресор. Овој чекор, исто така, треба да го изврши професионално и квалификувано лице. По Вакум пумпа, Мајсторот ќе го ослободи гасот и внимателно ќе провери дали се работи беспрекорно, вклучително и далечинскиот управувач.

Ако имате дилеми или прашања во врска со работата на уредот. Љубезните безните мајстори треба да бидат среќни да одговорат на нив.

И дали сте избрале компанија која цени педантни и квалитетни работници, ќе видите дали мајсторите ќе ги земат остатоците што ги оставиле, покрај алатките.

Отстранување на климатизерот (ДЕМОНТАЖА)

Расклопување на климатизерот со складирање на гас за повторно склопување за да немаат дополнителни трошоци за време на новата инсталација е изводливо и нашата услуга работи. Расклопувањето вклучува целосно отстранување на надворешната единица, внатрешна единица, внатрешни држачи, надворешни држачи и целосна инсталација на цевки. Но, и внатрешни единици одделно или само надворешни единици.

 

Поместување на климатизерот

Често има потреба од поместување на клима уредот, без разлика дали од еден стан во друг, во станот или само поместување на внатрешната или надворешната единица. Клиентите често ни поставуваат прашања, дали може да се заштеди гас во системот за време на демонтажата? Одговорот е ДА. Расклопување на клима уредот се прави кога планирате да го преместите клима уредот на друго место, дали затоа што го реновирате станот и едноставно морате да го отстраните поради градежни работи.

Без разлика дали правите фасада, изолација на куќата и ви пречи надворешната единица или го менувате местото на живеење и сакате да ја понесете климата со вас. Правила за расклопување: За да заштедите гас (фреон) во климатизерот, на климатизерот треба да му се дозволи да работи со опцијата за ладење и да чека да почне надворешната единица.Претходно, заштитните капаци на вентилите, како и страничните месинг приклучоци треба да се отстранат на надворешната единица. Кога надворешната единица ќе почне да работи, свртете го помалиот вентил прво со клуч , почекајте 20-30 секунди додека климатизерот не го притисне гасот во надворешната единица, потоа свртете го поголемиот вентил со копчето  и потоа исклучете го воздухот климатизација на далечинскиот управувач.

Со оваа постапка, успешно го зачувавме фреонот на надворешната единица и не е неопходно да се наполни климатизерот со гас за време на новата инсталација. Сега преминуваме на отстранување на цевката од надворешната единица, отстранување на кабелот, одвртување на надворешната единица од држачот што е поврзан со четирите завртки на машината и внимателно отстранување.

Цевка треба да се исече со нож за цевки, а цевките треба да се залепат со изолациона лента за да се спречи нечистотија да влезе во гасоводот. Внатрешната единица треба внимателно да се одвои прво од дното, а потоа да се подигне од врвот на потпорниот лим на ѕидот и целата единица со гасоводот да се отстрани од ѕидот. Инсталацијата од внатрешната единица треба да се  Оштрафи местото на склопување или да се исече доколку е заварена и цевките да се запечатат со изолациона лента. Сега го отстрануваме потпорниот лим од ѕидот и држачите на надворешната единица. Пред да го транспортираме до саканата локација, ги враќаме сите делови во клима уредот и внимателно се пакуваме за да не настане оштетување. Ги опишавме деталите, но за работа повикувајте професионалци за работа.

ЗА МОНТАЖА ДЕМОНТАЖА НА КЛИМИ ВАШ САНИКО 077583877

ВАШ САНИКО

Следете не на Фејзбук и Инстаграм:

 

www.sanikomk.business.site